На 11/09/2021 бе проведено публично обсъждане за подготовка на проект по мярка „„Интегрирани мерки за подкрепа на ромската общност“ между представители на фондация „ Рома- Лом“ и представители на ромската общност. По време на дискусията се обсъдиха проблемите касаещи ромската общност, както и приоритетите на програмата. Основните проблеми, които бяха засегнати и се поставиха общността бяха насочени в следните области:
• Подобряване на социалните услуги и подобряване на взаимодействието между различните институции работещи в тази сфера
• Достъп до доходи и нуждата от квалификации и нови работни места, особено създаване на възможности за реализация на младите хора, с цел спиране на миграцията на населението
• Подобряване на инфраструктурата и решаване на проблемите с правото на собственост на жилищата в ромските квартали
На същата дата 11/09/2021 бе проведено и публично обсъждане за подготовка на проект по процедура „Образование и грижи в ранна детска възраст“ между представители на фондация „ Рома- Лом“ и представители на ромската общност. По време на дискусията се обсъдиха проблемите касаещи ромската общност, както и приоритетите на програмата. Основните проблеми, които бяха засегнати и се поставиха общността бяха насочени в следните области:
• Няма практика за обхващане на децата в ранна детска възраст в образователната система, особено за деца под 3 години
• Квартала е отдалечен от централна градска част и е необходимо подобряване на достъпа до образователни, както и подобряване на взаимодействието между институциите
• Необходимо е работа и подкрепа от специалисти в посока ранно детско развитие
Представители на общността декларираха своята готовност да участват в планираните дейности, ако проекта бъде одобрен. Представителите на ромската общност потвърдиха добрите партньорски отношения с екипа на организацията.